FAQ
We geven zwemles in periodes van tien weken. Aan het eind van een periode bekijken we de vorderingen van de kinderen en worden de groepen opnieuw ingedeeld. Aan het eind van deze tienweekse periode is er ook de mogelijkheid om af te zwemmen voor de diploma's A, B en C. De periode wordt stilzwijgend verlengd totdat een kind zijn of haar hele ABC-diploma heeft behaald.
Telefonisch zijn we te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 12 uur: 0577 413006 of 06 4041515.
Wij vinden het belangrijk dat kinderen een goede zwemtechniek hebben. Als ze het ABC-diploma van De Blauwe Watervogel hebben, zijn het goede zwemmers en hebben daar hun hele leven plezier van. Om die goede techniek te bevorderen krijgen de kinderen intensief les in kleine groepen.
Het is belangrijk dat kinderen zich op hun gemak voelen bij de zwemles. De zweminstructeurs staan zoveel mogelijk(zeker in de beginfase) in het water bij de kinderen en zijn erin geschoold om met jonge kinderen om te gaan en ze (zwem)les te geven. Dat neemt niet weg dat kinderen het soms toch moeilijk vinden om de zwemslagen onder de knie te krijgen. Soms kan het dan even 'niet leuk' zijn. Maar als ze ontdekken dat ze, door veel oefenen, de zwemslag toch leren, is het plezier bij kind en zweminstructeur groot.
Nee, een zwembrilletje raden we niet aan. Ook raden we zwembrilletjes op sterkte af en raden we brildragende kinderen aan om te zwemmen met normale bril als zicht hun beperkt bij het zwemmen. Sommige kinderen hebben een medische reden om een zwembrilletje te dragen en dan volgen we uiteraard het medische advies.
We hebben twee redenen waarom wij zwembrilletjes zo veel mogelijk proberen te ontmoedigen. Ten eerste gaat het om de zwemveiligheid. Wij willen dat kinderen weten wat ze moeten doen als ze onverwacht te water raken. Daarbij hoort het oriënteren zonder zwembrilletje bij. Als kinderen van begin af aan zonder zwembrilletje zwemmen doorlopen kinderen sneller het ABC-traject, want uiteindelijk moeten ze het afzwemmen ook zonder zwembrilletje doen. Als kinderen wennen aan een zwembrilletje, kost het de instructeurs veel moeite en tijd het gebruik van een zwembrilletje af te leren.
De tweede reden is dat zwembrilletjes meer hinder geven dan dat het oplossing biedt. Vaak komt water in het zwembrilletje of beslaat het zwembrilletje. Het dragen van een zwembrilletje leidt er ook toe dat kinderen op het droge de zweminstructeur niet goed kunnen zien.
Tips om toch wat te doen aan prikkende ogen is het deppen met een natte handdoek of even de ogen open houden onder de douche. Verder helpt het voor de belevingswereld van een kind ook als we het probleem van prikkende ogen klein houden door te zeggen: 'prikkende ogen hoort nou eenmaal een beetje bij zwemmen'.
Het fijnste voor de kinderen is om in een strakke zwembroek te zwemmen. Mocht u toch willen dat uw kind vanuit religieuze gronden huidbedekkende zwemkleding draagt, is alleen zwemkleding dat speciaal gemaakt is om te zwemmen toegestaan.
Kleding dat niet speciaal gemaakt is om te zwemmen en ook als normale kleding gedragen kan worden, is niet toegestaan in het zwembad.
Ook zijn dubbele kledinglagen niet toegestaan.
Alleen bij de kledingzwemdagen (meestal laatste 3 weken van de periode) is het toegestaan om met kleding te zwemmen.